PRINCIPI WEB POSLOVANJA

PRINCIPI WEB POSLOVANJA

Posjetioci Web prezentacije zainteresovani su za korisne informacije, posebno ako one mogu odgovoriti na njihova pitanja i ispuniti njihove specifične potrebe. Takođe ih privlači mogućnost da dobiju neki poklon, da neku vrijednu informaciju dobiju besplatno ili da se besplatno zabave, a to je često glavni razlog zbog koga će posjećivati neko Web mesto. Takva Web mesta imaju i veću šansu da budu odabrana u tematske kataloge i da budu dobro ocjenjena u diskusionim grupama.

Važni marketinški aspekti izgradnje Web mjesta su: Kreiranju Web-a mora prethoditi analiza interesa predvidivih posetilaca, jer će od zadovoljenja tog interesa zavisiti uspešnost Web mjesta, Web mjesto zamjenjuje skupe telefonske pozivne centre, Web mjesto, može da pruži personalizovane usluge, jer korisnik može specificirati svoj profil tj. svoje specifične interese za informacijama, Važno je i motivisanje posjetilaca da ponovo posete Web prezentaciju, Važno je i omogućiti korisniku prezentacije povezanost sa komplementarnim institucijama, a radi efikasnog završetka cjeline posla, Potrebno je da budu dostupne adrese preduzeća iz područja iste djelatnosti, Komunikacija korisnika sa preduzećem treba da bude takva da korisnik što kraće čeka na odgovor, Prezentacija treba da sadrži i godišnji poslovni rezultat, referentne liste korisnika i sl.

Postoji i pojam webonomija, koji je dao Evan I. Schwartz, a koji navodi principe poslovanja na Webu: Nije toliko važan broj ljudi koji posećuju Web, koliko njihovo iskustvo, Efekte poslovanja na Web-u treba da prate stručnjaci za marketing, Potrošači moraju biti nagrađeni za ostavljanje ličnih podataka, Potrošači kupuju on-line samo proizvode o kojima imaju dovoljno informacija, Samoposluživanje je najviši nivo potrošačevog komfora, Valuta bazirana na vrijednosti, omogućava kreiranje vlastitog monetarnog sistema, Na Web-u moraju biti poznata imena kojima se vjeruje, I najmanji posao se može uključiti na globalno Web tržište, Web se mora stalno prilagođavati tržištu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s